Czym jest spirulina, co zawiera i jakie są jej walory dla organizmu?

Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa odwołuje się do spiralnego kształtu. Istnieje na świecie już ok. 3 mld lat, dzięki czemu jest jedną z najstarszych form istnienia na świecie. Żyje naturalnie w czystych i ciepławych wodach: rzekach, jeziorach, źródłach i zbiornikach wodnych. W ciągu rozkwitu spirulina potrzebuje należytej temperatury i insolacji, dlatego za najlepszy obszar do ich rozwoju uznaje się Hawaje.

 
Źródło: http://www.zdrowieinatura24.pl/spirulinacudnatury_2411_0.html

Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik który znajduje się w naturze. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasze ciało nie produkuje, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach wielokrotnie wyższych niż w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to rodzaj, który ma najsilniejszą koncentrację składników odżywczych 1 g na globie.

Jakie są plusy oraz korzyści przyjmowania spiruliny?

Spirulina pożytecznie wpływa nasz układ, szybko się wchłania. Dla skuteczniejszego efektu trzeba przyjmować ją systematycznie, już po pewnym czasie odczuwa się rezultaty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które stanowi najważniejszy budulec. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, tym samym doskonale oczyszcza krew, wzmaga produkcję białych i czerwonych krwinek. Spirulina oddziałuje dodatkowo na przyrost energii, minimalizuje przemęczenie, wspiera układ odpornościowy oraz trawienny przez wydalanie nieprzydatnych składników przemiany materii z ciała. Dodatkowo pomaga utrzymać odpowiednie pH organizmu, dlatego zmniejsza stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina zapewnia również działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania udowadniają nawet działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi i zwierząt.

Rezultaty uboczne oraz przeciwwskazania w zażywaniu Spiruliny

Do chwili obecnej nie potwierdzano objawów ubocznych zażywania Spiruliny. Jednak należy zwracać szczególną czujność na jakość produktu. Wielu producentów, żeby zredukować jej wartość, wrzuca wielorakie dodatki chemiczne oraz wypełniacze, o których skutkach ubocznych niedużo wiadomo. Osoby uczulone na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie powinny zażywać morskiej odmiany spiruliny, tylko słodkowodną. Podobnie jednostki, które są uczulone, na owoce morza i wodorosty. Rekomenduje się również ustanie zażywania spiruliny w trakcie gorączki. Pewne osoby zaczynające zażywać spirulinę, mogą na początku oczekiwać objawów ubocznych związanych z oczyszczaniem organizmu, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia lub gazy. Jest to natomiast totalnie zwyczajny tok i zachodzi u niedużej liczby osób.