Niewątpliwie sękacz to specjał główny specjalność Warmii i Mazur, który swoimi korzeniami pochodzi z kuchni Bałtów, pochodzących z Warmii.Według receptur starych kopa czyli 60 jaj jest potrzebne do jego zrobienia.
Bazę w postaci jaja dodajemy niemal do niemal każdej polskiej potrawy. Wypróbowane jajka czyli te, które służyły przy zagniataniu ciasta albo też różnych dań jak np. Jajka Farmio mogą być pyszną bazą stosowaną do suwalskiego sękacza.
Jak zdobyć sękacz prosto z Mazur?
Zobacz jak unikać gmo - http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo
W sytuacji gdy kiedykolwiek ktokolwiek zjadł regionalną perełkę kuchni suwalskiej zdaje sobie sprawę, jak wyśmienity jest to przysmak. Zdarza się, że niektórzy kosztują regionalny przysmak na słono, wbrew temu że z pewnością to ciasto bardziej słodkie niż słone.
Archaiczne receptury przewidują, że to właśnie z takiej ilości 60 jajek powstaje cudowny specjał regionu. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Tradycyjne przepisy Suwalszczyzny to nieodgadłe bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, w całości praktycznie pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.
Archaiczne receptury przewidują, że to właśnie z takiej ilości 60 jajek powstaje cudowny specjał regionu. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Tradycyjne przepisy Suwalszczyzny to nieodgadłe bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, w całości praktycznie pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.